Cyklostezka Ohře

Cyklostezka Ohře

Rekreační tempo vám dopřeje tato národní cyklotrasa č.6. Rovinatý profil, který ocení nejen rodiny s dětmi, ale milovníci cyklistiky všech věkových kategorií. 

28 km stezky mezi Karlovými Vary a Sokolovem vám odhalí nejednu přírodní dominantu. Jmenujme určitě Svatošské skály, které dlouhodobým erozivním působením vytvořila řeka Ohře a my nyní můžeme obdivovat mohutné skalní pilíře a jiné skalní útvary. Při pohledu z druhého břehu vás ohromí tichá majestátnost skal. Pověstí je okolo nich spousta, ale všechny pojí nešťastná láska. Dále na své cestě potkáte hrad Loket, který ve svých zdech střeží loketský meteorit, expozici útrpného práva, sbírky porcelánu nebo můžete vystoupat na vyhlídkovou věž s loketským drakem. Za rozcestím u hradu najdete kmeny vzrostlých břečtanů. Rostliny, která je běžně popínavou liánou, nicméně zde se díky soustavné péči přetvořila v unikátní floristický exponát.

https://www.cykloohre.cz/cyklostezka-ohre-2-etapa-cheb-sokolov-karlovy-vary/ 

Národní cyklotrasa č.6 vede po cyklostezce Ohře, která tvoří páteřní cyklistickou komunikaci Karlovarského kraje. Trasa začíná na hranicích s Bavorskem u Slapan a zpočátku vede podél Odravy. Od Chebu pak už sleduje Ohři až do Karlových Var. Většina cyklotrasy je vedená po cyklostezkách, nebo místních komunikacích s minimálním provozem.

Z krajského města pak vede po silnicích III. tř. jako náhradní trase přes Vysokou a Bor pokračuje na hranice Ústeckého kraje. Značená trasa pak pokračuje do Perštejna (Lužný), kde již navazuje na stezku Ohře v Ústeckém kraji. Tam je již vyznačen úsek Perštejn - Kadaň a do budoucna se plánuje, že trasa 6 bude vyznačena podél Ohře až k jejímu ústí do Labe u Litoměřic.

Osobní zkušenost: Cyklostezka je vhodná nejen pro jízdu na kole, ale také třeba na kolečkových bruslích, protože se jedná o hladký asfaltový povrh. Pokud zamíříte pouze do Kynšperka nad Ohří (cca 20km) nečekává vás během cesty, tedy až na jednu vyjímku u zámku v Mostově, žádný kopec. Vydáte-li se až do Sokolova (cca 35km) tak jediný "pořádný kopec" vás čeká kousek za Kynšperkem nad Ohří v Dasnicích u nádraží. Pak už je to do Sokolova jen z kopce a pokud si netroufáte zpátky, můžete sednout na vlak a vrátit se po kolejích.

© Copyright 2024 | Všechna práva vyhrazena